- Date geografice
- Accesări: 3099
Date geografice
Ciocănești este o comună în județul Călărași, Muntenia, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.
Comuna se află în zona central-sudică a județului, la limita cu regiunea Silistra din Bulgaria, pe malul stâng al Dunării. În dreptul localității Ciocănești se găsește pe Dunăre ostrovul Ciocănești. Prin comună trece șoseaua națională DN31, care leagă Călărașiul de Oltenița.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ciocănești se ridică la 4.257 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.998 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,11%). Pentru 4,35% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,69%). Pentru 4,35% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională
Comuna Ciocănești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Pavel Petre, de la Partidul Național Liberal, a fost ales în 2000. Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:
La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei funcționau, în plasa Borcea a județului Ialomița, comunele Ciocănești-Mărgineni și Ciocănești-Sârbi. Prima era formată din satele Ciocănești-Mărgineni, Ciocănești-Pământeni și Găunoși, cu 1807 locuitori, două biserici și trei școli (una mixtă, una de băieți și una de fete) având în total 181 de elevi (dintre care 60 de fete). Comuna Ciocănești-Sârbi era formată dintr-un singur sat, lipit de Ciocănești-Mărgineni și aflat imediat la vest de acesta; comuna avea 1437 de locuitori, o biserică și două școli — una de băieți, cu 74 de elevi și una de fete cu 57 de eleve. Anuarul Socec din 1925 consemnează apariția comunei actuale Ciocănești prin reorganizarea celor două foste comune; ea era compusă din satele Andolina, Ciocănești și Smârdan, avea 5114 locuitoriși era reședința plășii Ciocănești din același județ.
În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Călărași din regiunea Ialomița și apoi (după 1952) din regiunea București.În 1968, ea a revenit la județul Ialomița, reînființat, iar satele Andolina și Smârdan au fost desființate și comasate cu satul Ciocănești. În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea comunei la județul Călărași.
Trei obiective din comuna Ciocănești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Călărași ca monumente de interes local. Unuleste biserica „Sfântul
Ierarh Nicolae”, datând din 1862, și clasificată ca monument de arhitectură. Celelalte două sunt două cruci de piatră, clasificate ca monumente memoriale sau funerare: una datată 1830 și aflată vis-à-vis de stadion în curtea lui Dobre Petra și alta, din 1742, se află în cartierul Mărgineni, în fața casei moștenitorilor lui Ion Raiu.